Haaveiletko ydinperheestä: pari lasta, oma koti ja koira? Mietitkö sopisiko se juuri Sinulle? Unohda vauvatestit, vauva-aikaa kestää vain vuoden verran jos sitäkään. Todelliset haasteet alkavat vasta sen jälkeen.

1. Reaktionopeus:

Alkutilanne:  Taapero syöttötuolissa ja leikki-ikäinen pöydän ääressä. Pöydällä normaalit ruokailuvälineet ja ruokaa.

Asetu seisomaan leipälaatikon viereen ja ryhdy voitelemaan leipää leikki-ikäiselle, joka ei osaa päättää ottaisiko leivän päälle juustoa vai lauantaimakkaraa. Tehtäväsi on ottaa koppi, kun taapero hyppää alas syöttötuolista samalla kun pelastat maitomukin ja estät taaperoa heittämästä ruokiaan koiralle. Maitomukin kaatumisesta aiheutuneet miinuspisteet voit vielä korvata, mikäli ennätät siivota maidot lattialta ennenkuin ne imeytyvät ikiajoiksi laminaatin saumoihin samalla kun väistelet lentäviä lihapullia ja poistat taaperolta ruokalautasen, koska ruualla ei leikitä ja estät taaperoa iskemästä lusikalla koiraa tai siskoaan silmään. Lattialle pudonnut taapero johtaa koesuorituksen hylkäämiseen.

2. Nukkumiskoe

Saat käyttöösi 160cm leveän sängyn, jonka jaat täysikasvuisen vastakkaisen  sukupuolen edustajan kanssa. Tämä  henkilö levittäytyy vähintään puolikkaan sängyn kokoiselle alueelle ja kuorsaa. Loput tilasta jaat klo 3 eteenpäin kahden lapsen kanssa, joista vähintään toinen potkii ja pyörii unissaan keskimäärin 5 minuutin välein ja toinen herää etsimään tuttiaan vähintään kahdesti yössä. Jalkopäähän asetetaan pitkin pituuttaan vielä keskikokoinen koira. Yön aikana sinun tulee suorittaa miinakenttä-koe. Hyväksytty koesuoritus edellyttää, että heräät virkeänä ja levänneenä viimeistään klo 7 aamulla. Näkyvistä silmäpusseista roimasti miinuksia.

3. Miinakenttä:

Nukuttuasi kolme tuntia sinut herätetään ja tehtäväsi on hakea tuttipullo taaperolle keittiöstä ja toimittaa se ladattuna lastenhuoneeseen ennenkuin leikki-ikäinen herää. Väistele samalla pimeässä erinäisiä esteitä, joita on ripoteltu satunnaiseen järjestykseen lattialle. Koiran potkiminen on ehdottomasti kiellettyä, vaikka se siirtyykin aina uudelleen reitillesi sattumanvaraisiin paikkoihin makaamaan. Mikäli astut kirppupelin kirpun, pikkuauton tai legopalikan päälle tai potkaiset varpaasi taaperokärryyn, älä kiroile. Jokaisesta kirosanasta kopsahtaa 5 virhepistettä. Pieni ja hyvin hiljaa lausuttu ärräpää sallitaan, kun astut koiran ripuliin keittiön matolla. Yökkiminen on kiellettyä sitä siivotessä. Kosketuksesta aktivoituva paloauto tulee vaientaa ennenkuin naapuritkin heräävät. Pyykkitelineeseen törmääminen voidaan vielä sallia, mikäli onnistut pitämään telineen pystyssä. Bonuspisteitä tässä tehtävässä saat, mikäli löydät tenavan tutin.

4. Nopeustesti:

Tehtäväsi on pestä lasten hampaat, naama ja kädet, vaihtaa pienemmän vaippa, laittaa isommalle letit tai poninhäntä samalla kun hän etenee noin 5km tuntivauhtia ympyrää ja pukea kaksi unenpöpperöistä ja kiukuttelevaa lasta sekä itsesi ja lastata koko sakki autoon.
Lasten päälle tulee laittaa talvivaatteet, joissa he selviytyvät vähintään -15 asteen pakkasessa, plussaa saat, mikäli vaateet sointuvat väreiltään toisiinsa ja villasukat ja rukkaset ovat samaa paria. Omat vaatteet voivat olla mitä tahansa, mutta muista, että joudut seisomaan pakkasessa itsekin vähintään vartin.  Varaudu siihen, että kiemurteleva taapero on liukas kuin ankeriainen ja mököttävä leikki-ikäinen on huonoa seuraa kenelle tahansa. Lisäksi molemmat löytävät varmasti talon parhaat piilot, mikäli erehdyt kesken testin päästämään ne silmistäsi kolmeksi sekunniksi. Ennen testin alkua tumput ja villasukat on annettu taaperon ja koiran vapaaseen levitykseen. Leikki-ikäinen osaa pukea itse, taapero ei. Kumpikaan ei  halua pukea. Mitään. Ikinä. Eikä kumpikaan taatusti halua autoon istumaan. Molemmilta tulee löytyä matkaan lähdettäessä oikea-oppisesti asennetut turvavyöt.  Aikaa 10 minuuttia, hop, hop!

5. Ajokoe:

Aja taajamassa noin 40km/h vauhtia paikasta A paikkaan B mielellään ruuhka-aikaan. Vastaa 89 irrationaaliseen kysymykseen samalla kun etsit nuoremmalle kiljukaulalle tuttia, joka putosi penkin alle ja vanhempi tenava potkii sinua selkään. Ojaanajo on hylkäävä virhe, samoin muun liikenteen vaarantaminen. Hetkellinen harhaanajaminen sallitaan, mikäli onnistut löytämään takaisin reitille kolmen minuutin kuluessa. Jokaisesta kireällä äänensävyllä lausutusta lauseesta miinuspisteitä.

6. Organisaatiotaidot

Tehtävänäsi on laatia viikon aikataulu.
Ota huomioon aikataulua suunnitellessasi seuraavat aikatauluun vaikuttavat seikat:
Maanantaina klo 9.00 on toisen lapsen hammaslääkäri, tiistaina klo 14 toisen lapsen neuvola ja perjantaina oma hammaslääkäri klo 15. Kerran viikossa lapset käyvät muskarissa (eri ryhmissä) noin tunnin kerrallaan. Viikon aikana sinun tulee pestä pyykkiä vähintään 4 koneellista, pestä keittiön lattia 7 kertaa ja muut lattiat kerran, imuroida 7 kertaa, pyyhkiä pölyt ja laittaa vähintään kolme ateriaa päivässä, sekä tiskata astiat tarpeen mukaan. Vessa ja kylpyhuone pestään kerran viikossa. Kaupassa käydään joka toinen päivä ja jotta vanhempi itse jaksaisi, tulee erilaisissa harrastuksissa käydä vähintään kerran viikon aikana keskimäärin 2 tuntia kerrallaan, bonuspisteet jokaisesta lisäharrastuksesta.  Koira tulee käyttää ulkona vähintään kolmesti päivässä ja  yhden päivälenkin tulee kestää vähintään 2 tuntia. Muut lenkit voivat olla lyhyempiä. Kerran viikossa tulee käydä myös koiraharrastuksissa. Tenavat tulee ulkoiluttaa viikoloppuisin vähintään kerran päivässä. Sosiaaliseen kanssakäymiseen ystävien kanssa varataan viikossa keskimäärin 4 tuntia ja sukulaisten kanssa noin 2 tuntia. Yöunta aikuinen tarvitsee noin 7-8 tuntia ja viitenä päivänä viikossa työssä käyntiin (sis. matkat ja lasten kuljetukset) kulutetaan aikaa noin 10 tuntia/vrk. Syömiseen kuluu keskimäärin 2 tuntia päivässä (sis. 5 ateriaa) Muita tehtäviä kuin nukkumista, syömistä ja harrastamista voi delegoida myös siipalleen kohtuullisissa rajoissa.

7. Logistiikkakoe

Testivälineet: taapero, leikki-ikäinen ja keskikokoinen koira. Apuvälineinä talutushihna ja yhdet rattaat. Kaupassa on sallittua asettaa taapero kärryihin istumaan.
Tehtäväsi on kuljettaa yksikkösi lähikauppaan, kerätä kärryllinen määrättyjä tarvikkeita ja kuljettaa ne kotiin. Menomatkalla leikki-ikäisen tielle on aseteltu pari tusinaa aarretta, kuten pullokorkkeja ja kiiltäviä karamellipapereita, jotka hän kerää huolellisesti talteen. Reitti kaupassa kulkee sekä leluhyllyn, että karkkihyllyn ohi. Jokaisesta murhaavasta katseesta kaupassa ropsahtaa roppakaupalla miinuspisteitä, samoin unohtuneista tarvikkeista  ja testivälineen kadottaminen tai rattaiden kaatuminen johtaa suorituksen hylkäämiseen. Bonuspisteitä saat, mikäli suorituspaikan koko ylittää 500m2. Paluumatkalla leikki-ikäinen mököttää ja kieltäytyy kävelemästä, koska ei saanut tikkaria, taapero kitisee, koska sillä on nälkä ja koira tapaa vähintään kolme lajinsa edustajaa, joille on pakko huutaa kurkku suorana. Aikaa suoritukseen noin tunti. Onnea matkaan! Muista ottaa kaikki kolme kauppakassia mukaan kaupasta.

8. Turvallisuustesti

Käy kontilleen lattialle ja suorita kotisi turvatarkastus. Tehtäväsi on asentaa tarpeellinen määrä turvalaitteita ja luoda lapsille virikkeellinen, mutta turvallinen kasvuympäristö. Tämän jälkeen päästetään taapero ja leikki-ikäinen suorittamaan sama turvatarkastus ja sinun tulee katsoa, ettei kumpikaan pääse vahingoittumaan samalla kun laitat ruokaa kuumalla hellalla. Virhepisteitä jaetaan seuraavasti. Jokaisesta unohtuneesta pistorasiantulpasta ja alle metrin korkeudelle unohtuneesta teräaseesta, nenään, korvaan tai suuhun sopivien esineiden unohtamisesta sohvan alle tai vaarallisesta kasvista viisi virhettä. Vaarallisia aineita sisältävien kaappien lukitsematta jättämisestä kymmenen. Kiipeilyyn ja hyppimiseen soveltuvien esineiden esille jättämisestä 5 virhettä, mukaanlukien kaikki tuolit, sohvat, lelut, lehtikorit ja tyynyt, samoin kahden metrin etäisyydelle näistä esineistä jääneistä terävistä suojaamattomista kulmista  ja jokaisesta sotkemiseen soveltuvasta esineestä, kuten kukkapurkeista tai roskiksista 6 virhepistettä. Esineistä, jotka soveltuvat heitettäviksi, ja jotka aiheuttavat vähintään epämukavuutta osuessaan päähän tai voivat pudottaa kirjahyllyn päältä särkyviä esineitä kolme vihepistettä kustakin. Virikkeettömyydesta vähintään 15 virhepistettä. Asunnon tyhjentäminen johtaa koesuorituksen hylkäämiseen. Mikäli tunnin sisällä koti näyttää pyörremyrskyn kohdanneelta tai tenavilta löytyy enemmän kuin yksi mustelma tai muu vamma per nenä, koe hylätään. Omat esineesi, kuten kännykät ja avaimet voit jättää esille omalla vastuulla. Tässä ei auta edes onnentoivotukset.

9. Looginen päättelykyky ja sanalliset valmiudet

Tehtäväsi on selviytyä ilman hiusten harmaantumista, punastelua ja itkupotkuraivareita kolmen tunnin ajan suljettuna rajattuun tilaan taaperon ja leikki-ikäisen kanssa. Leikki-ikäinen esittää sinulle keskimäärin yhden kysymyksen minuutissa, useimmat kysymykset toistetaan kolme tai neljä kertaa. Kysymykset koskevat mm. ihmisen lisääntymistä, avaruuden rajallisuutta, kuoleman jälkeistä elämää ja hammaskeijujen logistiikkapalveluja. Kysymyksiin tulee vastata niin tyhjentävästi, että leikki-ikäinen ei enää kysy samaa kysymystä uudelleen. Samaan aikaan taapero viestii pääosin epäselvällä elekielellä ja haluaa - jotakin. Tehtäväsi on selvittää mitä, ennenkuin taapero vetää herneet nenään. Mikäli onnistuit suorittamaan osion tyydyttävästi kotioloissa, jatketaan koetta yleisellä paikalla ja leikki-ikäinen esittää sinulle edellämainittujen lisäksi kysymyksiä mm. vastaantulijoiden ulkonäöstä, ihmisen sukupuolielimistä ja siitä mitä tapahtui isin ja äidin kammarissa viime yönä.

10. Hygieniatesti

Tehtäväsi on pitää yhden vuorokauden ajan lattiat, seinät ja ikkunat tahrattomina ja lapset edustuskelpoisina. Vuorokauden aikana he syövät vähintään kerran jäätelöä ja 5 tavallista täysipainoista ateriaa, joista yksi sisältää jugurttia tai viiliä. Leivän päällä tulee olla rasvaa pieni määrä ja juotavaksi tulee tarjota veden lisäksi myös mehua ja maitoa. Sekä leikki-ikäinen, että taapero syövät itse. Koira asetetaan istumaan pöydän viereen ja tenavat yrittävät muiluttaa kaiken mistä eivät pidä koiralle.  Koiraa on lupa käyttää apuna, mutta ota huomioon, että koira ei syö parsakaalia, eikä mandariinia. Leikki-ikäisen tulee antaa auttaa ruuanlaitossa ainakin kerran päivässä. Mikäli tenaville iskee luovuuden puuska, ei tätä orastavaa taiteellisuutta tule tukahduttaa, vaan tarjota mahdollisuus itsensä toteuttamiseen esimerkiksi sormiväreillä tai vastaavilla. Erityyppisiä suojaimia on lupa käyttää oman mielikuvituksen mukaan. Taaperon on kuitenkin annettava ilmakylpyillä ilman vaippaa vähintään puoli tuntia päivässä. Koira on ulkoilutettava vähintään kolme kertaa päivässä, vaikka ulkona sataakin ukkoja ja akkoja ja turkkiin tarttuu kilo kuraa. Koiralla on oltava vettä koko ajan saatavilla, kuitenkin siten, ettei taapero pääse lotraamaan tai juomaan vesikupista. Testin jälkeen tenavien kasvot, kädet, vartalo ja vaatteet tarkistetaan ja lattioita katsellaan valoa vasten. Jokaisesta näkyvästä likatahrasta 5 virhepistettä, irtoroskista 10 virhepistettä Mikäli tenavien ruumiinosiin tai kodin pintoihin on mahdollista kiinnittää esineitä ilman liimaa, koesuoritus hylätään.
_________________________________________________________________________

Kas niin, eiköhän siinä ollut tärkeimmät osatekijät matkalla vanhemmaksi. Ennen vanhemmaksi ryhtymistä suosittelen tosin myös teini-ikäisen vanhemman testiä.